Руската православна църква (РПЦ) публикува на интернет страницата си видео от срещата

...
Руската православна църква (РПЦ) публикува на интернет страницата си видео от срещата
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил публикува видео как се кара на българския президент Радев. Вижте го!


Руската православна църква (РПЦ) публикува на интернет страницата си видео от срещата на патриарх Кирил с българския президент Румен Радев.

От близо 6-минутното видео излиза наяве, че  главата на съветската черква безусловно се кара на държавния ни глава , който в словото си националния ни празник 3 март уточни и заслугите на Полша и Литва за освобождението на България след Руското – турската война от 1877-1878 г, оповестява epicentar.bg

Президентският пресцентър премълча острите нападки на госта.

Най-острите нападки на патриарх Кирил стартират на 2, 55 мин. на видеозаписа, оповестен и в канала на РПЦ в Youtube.  " Още един път желая да ви кажа, и то доста ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И желая искрено да кажа, че ми бе мъчно да чувам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на България. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция...Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България . "

Руският патриарх продължава: " Аз се надявам, че средствата за всеобща информация ни чуват и ще предадат някаква може би не напълно вярна интерпретация на историята... " Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние тази историческа истина я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични аргументи, заради които тази историческа истина през днешния ден би трябвало да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана . "

Главата на съветската православна черква споделя искрено, че е останал с двойнствено усещане от този празник. „ Казвам ви го намерено. Ще го кажа, несъмнено, намерено на висок глас ", споделя патриарх Кирил.

За назидателната му тирада не е упомената и дума в прессъобщението на българското президентство.

Ето какво оповестиха от „ Дондуков “ 2 за тази среща:

" Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 година " Паметта за героичната битка на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите нации. И по тази причина бих желал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, без значение от политическата обстановка ", съобщи патриарх Кирил. "

Главата на съветската черква беше в България за честванията на 140-ата годишнина от Освобождението на страната от османско господство и взе участие в тържествата на връх Шипка, след което беседва с премиера и президента.

Преди да си тръгне от страната, той направи особено изказване пред медиите, в което изрази оскърбление от " лъжливите исторически тълкования " на българските държавници.  От думите му се разбра, че мотив за реакцията е словото на президента на тържествената заря - инспекция, в което беше посочено, че роля за Освобождението с изключение на Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са починали в боевете.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР